06 - 104 90 202 info@boksfittherapie.nl
Waar kunnen we je mee helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Dubbeltaak bewegen

Dieper inzicht in dubbeltaak bewegen

Dubbeltaak bewegen is een cruciaal onderdeel van therapeutische programma’s voor mensen met neurologische aandoeningen, zoals Parkinson. Het concept houdt in dat patiënten tegelijkertijd fysieke en cognitieve taken uitvoeren. Deze methode is bijzonder effectief in de revalidatie van patiënten met Parkinson, omdat het zowel hun motorische als cognitieve vaardigheden aanspreekt.

Wat is dubbeltaak bewegen

Dubbeltaak bewegen verwijst naar het gelijktijdig uitvoeren van twee taken, waarvan één gewoonlijk een fysieke activiteit is (zoals lopen of balanceren) en de andere een cognitieve taak (zoals tellen, een gesprek voeren of een probleem oplossen). Dit type training is bedoeld om het vermogen van de hersenen te verbeteren om meerdere taken tegelijk te beheren, wat essentieel is voor dagelijkse activiteiten.

Belang van dubbeltaak bewegen bij parkinson

Bij Parkinson worden zowel motorische als cognitieve functies aangetast. Dubbeltaak training helpt bij het verbeteren van de neuromusculaire coördinatie, wat cruciaal is voor bewegingen en dagelijkse activiteiten. Het helpt ook om de cognitieve flexibiliteit en concentratie te verbeteren, wat bijdraagt aan een betere algehele functionaliteit.

header foto zwart wit 2 mensen die boksen

Soorten dubbeltaak oefeningen

Fysiek + Cognitief: Bijvoorbeeld lopen terwijl men rekensommen maakt of een gesprek voert.

Balans + Geheugentaken: Zoals op één been staan terwijl men zich een reeks nummers of woorden herinnert.

Coördinatie + Probleemoplossend: Bijvoorbeeld een bal vangen of gooien terwijl men een puzzel oplost.

Uitdagingen en aanpassingen

Dubbeltaak training kan in het begin uitdagend zijn voor patiënten. Het is belangrijk om de taken geleidelijk moeilijker te maken en de oefeningen aan te passen aan het individuele niveau van elke patiënt. Het doel is om de patiënt te stimuleren zonder hem of haar te overweldigen.

Voordelen van dubbeltaak training

Verbeterde multitasking; Helpt patiënten beter te functioneren in situaties waar ze meerdere taken tegelijk moeten beheren.

Verhoogde hersenplasticiteit: Stimuleert de hersenen om nieuwe verbindingen te vormen, wat cruciaal is voor het leren en aanpassen.

Betere algehele functionaliteit: Helpt bij het verbeteren van onafhankelijkheid en kwaliteit van leven.

Dubbeltaak bewegen is een effectieve methode om zowel motorische als cognitieve vaardigheden bij patiënten met Parkinson te verbeteren. Door de combinatie van fysieke en mentale uitdagingen helpt het patiënten hun dagelijkse activiteiten beter te beheren en draagt het bij aan een hogere levenskwaliteit.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de website van de Hersenstichting

Meer weten over onze Boksfit Therapie Methode?

Inhoudsopgave